Jdi na obsah Jdi na menu
 


Založení Borku

14. 1. 2019

Založení vsi Borku a dalších vesnic na panství Brandýs n.L. v r. 1777 souvisí s tzv. raabizací z r.1776.

Na každém panství existovalo několik panských dvorů, na kterých majitel hospodařil ve vlastní režii. Řídili ho panští úředníci, pracovali poddaní formou roboty. Tito poddaní však ještě obhospodařovali svá pole, na která jim zbývalo málo času. Císařovna Marie Terezie vydala v r.1775 patent, kterým snížila robotní povinnosti. 

Na královských statcích, mezi které patřil i velkostatek Brandýs n.L., nařídila císařovna provést reformu dvorního rady Josefa Raaba. Podle ní se panské dvory zrušily a půda se rozdělila mezi poddané. Vznikla nová hospodářství i nové vesnice. Noví majitelé půdy se stali dědičnými nájemci, nazývali se emfyteuti nebo familianti. Poddaní už nerobotovali, ale měli určené peněžité dávky. Kromě Borku byly ve stejném roce založeny i Královice (dnes součást Brandýsa n.L.), Nový Brázdim a další.

V Čechách byla Raabova soustava zavedena na 105 panstvích komorních (patřily královské koruně), klášterních a městských. Na panstvích patřících šlechtě ve velké většině zavedena nebyla. Stejný osud potkal i ves Dřísy, která byla majetkem Kapituly Stará Boleslav. Poddaní zde robotovali až do zrušení roboty v r.1848.

 

Zdroj: Kamil Krofta – Dějiny selského stavu, vydal Jan Laichter v Praze v r. 1949

 

Zpracovala Libuše Švecová, roz. Kettnerová z Borku

Hradec Králové, leden 2019

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář